ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Ε. Θεοχάρους: Οι Τούρκοι δεν λένε όλη την αλήθεια για τους 38 σκελετούς του Ντιάρ Μπακίρ... 14-05-2012
 
διαβάστε περισσότερα
 
Ίδρυση Ομάδας Φιλίας ΕΕ - Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ημερομηνία: 10-01-2013

 

 

Βρυξέλλες,, 10/01/2013

 

Ίδρυση Ομάδας Φιλίας ΕΕ - Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους εγκαινίασε τη σύσταση της Ομάδας Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην παρουσία του Προέδρου της Αρμένικης Εθνοσυνέλευσης κ. Χοβίκ Αμπραχαμιάν.

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέλαβαν την πρωτοβουλία και αποφάσισαν την ίδρυση Ομάδας Φιλίας μεταξύ ΕΕ-Αρμενίας, με στόχο την προώθηση και την ενίσχυση οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο μερών. Η Αρμενία είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης και είναι καθήκον της Ομάδας να προωθήσει τις καλές σχέσεις, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της συνεργασίας, με την προσδοκία να φέρει την Αρμενία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε, στις 9 Ιανουαρίου 2013, από την Ιδρυτή και Πρόεδρο της Ομάδας, Κύπρια Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, με την παρουσία του Προέδρου της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Χοβίκ Αμπραχαμιάν. Με αφορμή τα εγκαίνια της Ομάδας Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας, Ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι της Αρμενικής κυβέρνησης από το Ερεβάν συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη σύσταση του νέου αυτού Σώματος.

Η Ομάδα Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας στο ΕΚ, στην οποία προεδρεύει η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, περιλαμβάνει τέσσερις αντιπροέδρους προερχόμενους από όλο το πολιτικό φάσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τον Δρ. Τσαρλς Τάνοκ, Βρετανό Συντηρητικό, τη Μισέλ Ριβασί, Γαλλίδα Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, τον Φρανκ Έγκελ, Λουξεμβούργιο Χριστιανοδημοκράτη και τον Μίτρο Ρέπο, Φιλανδό Σοσιαλιστή.

Στην ομιλία της, η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους τόνισε:

"Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να ιδρύσουμε την Ομάδα Φιλίας ΕΕ-Αρμενίας και να δημιουργήσουμε ένα φόρουμ, με σκοπό την παροχή συμβουλών και βοήθειας, στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών. Ταυτοχρόνως, έχουμε σκοπό να προωθήσουμε τον αρμένικο πολιτισμό, την οικονομία και τα πολιτικά συμφέροντα στη λογική του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού".

Η κα Θεοχάρους συνέχισε επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Είμαι απόλυτα σίγουρη πως αυτό είναι το πρώτο βήμα για μία επιτυχημένη συνεργασία που θα έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση ευγενών και δημοκρατικών ιδανικών, επί τη βάσει των οποίων η Αρμενία και ο λαός της θα ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μόνο πλουσιότεροι μπορούμε να γίνουμε με τον Αρμένικο πολιτισμό, την τέχνη, τη μουσική, την ποίηση και το λαμπερό φώς που αντανακλά η μαγεία του Μασίς, το Αραράτ και ολόκληρη η Αρμενία"

Στο δικό του λόγο, ο κ. Χοβίκ Αμπραχαμιάν είπε:

"Η ευρωπαϊκή πολιτική της Αρμενίας είναι μια συνειδητή επιλογή, η οποία στηρίζεται στο κοινό σύστημα αξιών, στην πλούσια κουλτούρα μας και στην χριστιανική κληρονομιά μας. Η Αρμενία είναι πραγματικά αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όχι μόνο μέσα από την ιστορία της αλλά και μέσα απο τη σταθερή δέσμευσή της να υπηρετεί τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων."

Και επί τούτων ο κ. Αμπραχαμιάν πρόσθεσε:

"Η συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων στην Ομάδα αποδεικνύει όχι μόνο τις μεγάλες προοπτικές για την επιτυχή κατάληξη της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της Αρμενίας αλλά και το βαθύ σεβασμό προς τον αρμένικο λαό. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως τα συναισθήματα είναι αμοιβαία"

Ο στόχος της Ομάδας Φιλίας είναι η δραστηριοποίηση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχουν εκφράσει ενδιαφέρουν για την Αρμενία, έτσι ώστε να προκύψει μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των Ευρωβουλευτών και των ομολόγων τους στο Κοινοβούλιο της Αρμενίας, αλλά και με αξιωματούχους της Αρμένικης Κυβέρνησης. Η Ομάδα Φιλίας επιδιώκει να λειτουργήσει ως συμβουλευτικό όργανο και ως φόρουμ συζήτησης και εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων για όλα τα θέματα του αφορούν στις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραμματεία Ομάδας Φιλίας μεταξύ ΕΕ και Αρμενίας 

τηλέφωνα:+32 2 28 47 293 - +32 2 28 47 245

ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:

euarmeniafrienshipgroup@gmail.com

 

 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: